Nog steeds nichts Neues?

1 januari 2020 - Toegegeven, het is wat raar dat we onder deze tab weinig nieuws te melden hebben. Maar misschien is dat ook niet zo nodig, als je iedere maand al met twee nieuwsbrieven uitkomt. Die je ook op deze website vindt. De ene gaat over curiosa & rariteiten in de taal, de ander geeft je tips voor je dagelijkse schrijfwerk. Abonneren kan gratis; rechts op die pagina's. 

 

Slechte timing Taaltrivia: sorry

1 juli 2016 - Vandaag kwam de Taaltrivia uit onder de titel Duizend bommen en granaten. Vandaag is het ook precies honderd jaar geleden dat de bloedige Slag aan de Somme begon, waaraan een ongekend bombardement voorafging. Vooral in het Britse Gemenebest worden de vele honderdduizenden jongens en mannen herdacht die toen sneuvelden. In totaal vielen er in deze slag een miljoen slachtoffers. De uitgave van een Taaltrivia met deze titel was dus slecht getimed. Sorry.

 

Geen nieuws, goed nieuws

27 juni 2016 - Misschien denkt u: nou, die jongens hebben ook niet veel nieuws te melden. Dan hebt u gelijk. Aan het taalfront namelijk nichts Neues. Oké, we hadden kunnen melden dat het Transgender Netwerk Nederland nu ook geslachtsloze voornaamwoorden wil. Of dat grasparkieten geniaal blijken te zijn in grammatica. Had gekund. Misschien hadden we wat moeten vertellen over nieuwe opdrachten, zoals ons redactiewerk aan de nieuwe website van NAM, het nieuwe Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds, of de nieuwe Strandnota van de gemeente Den Haag. Oké, misschien een goed idee. 

 

Nieuwe spellinggidsen: on en off

20 november 2015 - Hoe weet je zeker of een woord goed gespeld is? Door het op te zoeken in de nieuwe papieren edities van het Groene Boekje of de Spellingwijzer Onze Taal. Beide woordenlijsten gaan uit van de 'officiële' regels, maar de Spellingwijzer geeft bovendien praktische alternatieven voor krampachtige spellingoekazes. De Spellingwijzer kun je online en gratis raadplegen. Het Groene Boekje ook, of in plaats daarvan Woorden.org

 

Onmisbare app voor elke golfer: All the Rules of Golf

6 oktober 2015 - Binnenkort brengen we een unieke app uit voor alle golfers: All the Rules of Golf. Dankzij de thematische indeling en bijna honderd trefwoorden maak je in de baan direct een eind aan elke discussie over regels. De app is Engelstalig, wordt verkrijgbaar in de App Store en in Google Play, en maakt de ondoorgrondelijke Rules of Golf voor iedereen snel inzichtelijk. All the Rules of Golf is gebaseerd op de nieuwste Rules of Golf 2016-2019 en op de Decisions on the Rules of Golf 2014-2015, zoals die zijn uitgebracht door de United States Golf Association en R&A Rules Limited. Meer weten?

 

Geen nieuwe spellingregels, wel nieuwe gidsen

6 oktober 2015 - Tamelijk laat hebben de officiële hoeders van de Nederlandse taal besloten om de spellingregels na tien jaar toch maar niet te veranderen. Wel komt de Taalunie op 13 oktober met een nieuw Groene Boekje met anders opgezette woordenlijst. Eerder al, op 7 oktober, verschijnt de Spellingwijzer Onze Taal, voorheen het Witte Boekje. Je vindt hier niet alleen de officiële spelling in, maar ook praktische alternatieven voor de vaak starre regels van de Taalunie. De Spellingwijzer Onze Taal kun je bestellen in de webwinkel van Onze Taal.

 

TaalOnline ten einde

30 september 2015 - Na tien jaar stoppen we met taaltrainingen via onze website TaalOnline. De lesstof is niet verouderd, maar helaas wel de techniek van het systeem. Na lang wikken en wegen hebben we besloten niet te investeren in een levensverlengende operatie. Cursisten kunnen tot eind 2015 op de site terecht. Dan dooft het licht. Vanaf vandaag worden er geen trainingen meer verkocht.